Skip to content

Wat kan ik verwachten?

Tijdens uw afspraak

Indien u voor het eerst komt zullen we uitgebreid vragen naar de klacht waarvoor u komt, maar ook naar uw medische voorgeschiedenis, eventuele doorgemaakte zwangerschappen en bevallingen. Ook bespreken we uw medicatiegebruik en vragen we naar eventuele allergieën. 

We proberen met al onze vragen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van u als mens, uw klachten en uw verwachtingen.

Als we een goed beeld hebben van uw vraag, zal meestal ook een lichamelijk onderzoek volgen. Dit onderzoek is altijd in overleg en met uw toestemming. 

Onderzoek

Bij het onderzoek wordt eerst uitwendig onderzoek (aan de buitenzijde van uw lichaam) verricht, de gynaecoloog bekijkt zo nodig de buik, of de vulva.

Daarna kan inwendig onderzoek volgen. Hierbij wordt door de gynaecoloog een spreider (eendenbek) in de vagina ingebracht om de binnenzijde van de vagina en de baarmoedermond te kunnen beoordelen en als dat nodig is een kweekje of uitstrijkje af te nemen. 

Om de baarmoeder te kunnen beoordelen wordt aanvullend vaak ook een inwendige echo gemaakt. Hierbij wordt een dun staafje ingebracht in de vagina en ontstaat er een echobeeld op het beeldscherm, dit geeft veel informatie over de vorm en de grootte van de baarmoeder en de eierstokken. 

Aanvullend kan de gynaecoloog ook de baarmoeder en eierstokken onderzoeken door 1 of 2 vingers in de vagina te brengen. 

Al deze inwendige onderzoeken zijn bijna nooit pijnlijk. Als u het heel spannend vindt, laat dat dan weten. We nemen altijd alle tijd en kunnen u stap voor stap uitleggen wat we doen, waarom we iets doen en wat u kunt verwachten. 

Bevindingen en plan

Na het onderzoek en nadat u weer bent aangekleed bespreekt de gynaecoloog de bevindingen en wordt er samen met u een plan gemaakt voor het vervolg. We bespreken of een behandeling nodig en gewenst is of geven u adviezen. 

Afspraak maken