Skip to content

Menstruatieklachten

Menstruatie

Last en klachten van de menstruatie komen vaak voor.  Een-derde van de vrouwen kan minder goed functioneren dan ze zou willen tijdens de menstruatie. Klachten bestaan vooral uit pijn en vermoeidheid. Ook psychologische klachten komen veel voor. Het is goed om te weten dat u niet de enige bent.

In de puberteit is er vaak de eerste menstruatie, de laatste komt gemiddeld zo rond 52 jaar. In de tussenliggende jaren komt de menstruatie ongeveer om de 28 dagen en duurt 3 tot 7 dagen. In het begin van de cyclus rijpt een eicel, en wordt het slijmvlies in de baarmoeder opgebouwd. De eicel komt in het midden rond de 14 e dag vrij om bevrucht te kunnen worden. Wanneer er geen bevruchting plaats vindt gaat de eicel te gronde en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en is er de menstruatie. Er zijn veel factoren waardoor er verstoring in deze cyclus kan zijn. Verstoring in de hormoonbalans, vleesbomen, poliepen, maar ook ziekten als endometriose. Endometriose is een chronische ziekte waarbij er buiten de baarmoederholte een baarmoederslijmvlies-achtig weefsel aanwezig is. Dit slijmvlies doet mee met de menstruele cyclus en leidt tot klachten als pijn en of onregelmatige cyclus.

Wanneer u klachten met de menstruatie of de cyclus heeft u, kunt u dat met uw huisarts bespreken. Samen met uw huisarts kunt in gesprek op welke wijze u uw klachten kunt verminderen. Wanneer u daar onvoldoende uitkomt kunnen we in het VrouwenZorg Centrum meedenken.

Afspraak maken