Skip to content

Verzakking

Verzakking of Prolaps

Bij een verzakking is er het gevoel dat er iets via de schede naar buiten zakt. Vaak stulpt er ook iets naar buiten; dit is de wand van de schede met daar direct achter de blaas, of de baarmoeder, of darmen. Dit noem je een blaasverzakking, baarmoederverzakking of darmverzakking. Vaak is er sprake van een combinatie. 

De blaas de vagina en baarmoeder en de darmen liggen dicht bij elkaar en zijn nauw verbonden. Klachten van de een heeft invloed op de ander; plassen, vrijen en ontlasten (poepen). De bekkenbodem is een slim geheel, dat samenwerkt met rug en buikspieren en het middenrif. het geheel zorgt ervoor dat we rechtop kunnen lopen en de buikorganen niet buiten het lichaam zakken. Wanneer het systeem niet meer goed functioneert kunnen de organen blaas, baarmoeder en darm verzakken en door de vulva naar buiten zakken. Dit noemen we een verzakking. Klachten zijn hierbij het gevoel te zitten op een balletje het zogenaamde balgevoel, een zwaar gevoel, of trekkende lage rugpijn. Ook klachten met slecht uit kunnen plassen of poepen, en verlies van urine en of ontlasting komen vaak voor in combinatie met een verzakking.

 

 

Wat kan verzakken?

Vaak is er sprake van een combinatie van diverse verzakkingen. Ook via de anus kan de darm verzakken. er kunnen dan klachten zijn van ontlastingsverlies, pijn en de darm kan via de anus een stukje naar buiten komen.

Wat zijn de oorzaken van een verzakking?

Klachten van een verzakking van de voorzijde van de schede:

Klachten van een verzakking van de baarmoeder:

Klachten van een verzakking van de achterzijde van de schede:

Klachten van een verzakking van de dunne darm:

Behandelmogelijkheden verzakking

Bij een verzakking zijn de verschillende behandelmogelijkheden: geïnformeerd niets doen en afzien van behandeling, bekkenfysiotherapie, ringen (pessaria), operatie via vagina of via buik. 

Met bekkenfysiotherapie kunnen de klachten en last van de verzakking veel minder worden. Een kleine verzakking wordt minder, terwijl een grotere verzakking blijft. Echter de klachten van een grotere verzakking kunnen afnemen na fysiotherapie.  Ook de risicofactoren als slecht plassen en ontlasten worden aangepakt.

Met een ring (ook wel pessarium genoemd) wordt steun gegeven aan het verzakte deel van de schede. Een ring werkt meestal goed bij een blaas en/ of baarmoeder verzakking. Het is een hulpmiddel waar veel vrouwen tevreden over zijn en waardoor zij niet geopereerd hoeven te worden.

Operaties vinden plaats met een ruggenprik of narcose. De operatie via de schede wordt een plastiek genoemd, dit is met lichaams eigen weefsel. Een snede over de verzakking wordt gemaakt, het weefsel wordt vrijgelegd. Gezocht wordt naar eigen stevig weefsel dit wordt naar elkaar toe gehecht om steun te geven. Dit is eigenlijk het principe voor blaasverzakking (de voorwandplastiek). Ook bij verzakking van de darm (achterwand plastiek) en bij verzakking van de dunne darm (enteroceleplastiek) wordt deze methode toegepast. Na operatie kan bij een kwart tot een derde van de geopereerde vrouwen de verzakking terug komen.

Bij operaties via de buik wordt met mesh / matje / lichaamsvreemd weefsel de schede opgehangen aan de ruggenwervel.

Afspraak maken